Συνέντευξη στην εφημερίδα Αγορά

By 18 Ιανουαρίου 2016

Στην συνάντηση που είχατε με τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ σας προτάθηκε να αναλάβετε κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στο κόμμα; 

Το ουσιαστικό ζήτημα για μένα και πιστεύω ότι ισχύει το ίδιο και για τον νέο Πρόεδρο, είναι οι βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νοοτροπία, τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Αυτός είναι και πολιτικά ένας κοινός τόπος όπως ξέρετε και για τους δυο μας. Αυτό προέχει λοιπόν και δίνει πολιτικό περιεχόμενο στο πρόταγμα της ανανέωσης. Πάνω από τα πρόσωπα και τους ρόλους είναι οι στόχοι και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε για να τους πετύχουμε. Θα σας έλεγα λοιπόν, ότι η συζήτησή μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική γιατί επικεντρώθηκε σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα.    

Γιατί δηλώσατε ουδετερότητα στον δεύτερο γύρο, αφού εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι στηρίξατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;  Ήρθε πρώτος στην δική σας περιφέρεια, ενώ ήσασταν από εκείνους  που σπεύσατε μέσω twitter να του ευχηθείτε πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Φυσικά και έσπευσα να του ευχηθώ αλλά το ίδιο θα έκανα όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα. Ο νέος Πρόεδρος ξεκινά με τη στήριξη όλων και κυρίως των συνυποψηφίων του. Τώρα, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι  είναι βαθιά μου πεποίθηση, όχι επιφανειακή τακτική ή ελιγμός, η άποψη ότι οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση. Ζήτησα σεβασμό στην ελεύθερη βούληση των Νεοδημοκρατών κάτι που ήταν απόλυτα συνεπές με όσα ανέδειξα με την υποψηφιότητά μου και σε ότι με αφορά το τήρησα στο ακέραιο.

Υπήρξε συμφωνία μεταξύ εσάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν συναντηθήκατε τα Θεοφάνια, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης; 

Όχι βέβαια και θα σας πω πολύ απλά και ξεκάθαρα ότι αν το πρόγραμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη του επέτρεπε να παρατείνει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, θα ήμασταν όλοι μαζί. Τα υπόλοιπα αν και κατανοητά, καθώς σε μια προεκλογική περίοδο πολλά παρεξηγούνται, δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία υπόσταση. 

Τελικά τι έφταιξε και δεν μπήκατε στον δεύτερο γύρο; Η παρέμβαση Καραμανλή υπέρ Μεϊμαράκη εκτιμάτε πως επηρέασε το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και εσείς πήρατε την ρεβάνς στον δεύτερο γύρο; 

Ο ρεβανσισμός δεν με αντιπροσωπεύει ούτε πολιτικά ούτε σε ανθρώπινο επίπεδο. Η λογική αυτή είναι αντίθετη με τις πεποιθήσεις μου και ποτέ  δεν λειτουργώ μ’ αυτό τον τρόπο. Τώρα όσον αφορά στον πυρήνα της ερώτησή σας, η έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης είναι πολυπαραγοντική και δεν επηρεάζεται από ένα και μόνο γεγονός, όσο δυναμικό κι αν είναι αυτό. Δεν παραγνωρίζω βέβαια ότι τόσο οι παρεμβάσεις συγκεκριμένων μηχανισμών και παραγόντων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα πράγματι έπαιξαν ρόλο. Αλλά επίσης ρόλο έπαιξαν και η μη κοινοβουλευτική μου παρουσία, όπως και η αναβολή των πρώτων εκλογών στις 22 Νοεμβρίου.

Εκτιμάτε πως υπάρχει ενδεχόμενο συγκυβέρνησης στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη; Και αν όχι τι πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνει. Οικουμενική ή εκλογές; 

Το έχω πει πολλές φορές ότι αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, είναι πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας,  όχι η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν πάλι, έχουν ενδείξεις ή και υποψία ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, τότε η μόνη έντιμη και υπεύθυνη στάση είναι να το πουν τώρα. Όχι να προσπαθήσουν πάλι, την κρίσιμη ώρα, να εκβιάσουν πολιτικές καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει πολιτικό άλλοθι στην προσωπική αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.  

Εσείς θα παραμείνετε όπως δηλώσατε στην πρώτη γραμμή ή θα επιστρέψετε στην Περιφέρεια; 

Θα είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να απαλλαγούμε από αυτή την αναξιόπιστη από κάθε άποψη κυβέρνηση που προκαλεί για δεύτερο χρόνο πια, μεγάλη ζημιά και στην Κεντρική Μακεδονία και στη χώρα. Αυτές οι δύο θέσεις ευθύνης δεν είναι αντιφατικές, είναι απόλυτα συμβατές μεταξύ τους και μάλιστα ενδυναμώνει η μία την άλλη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για ανανέωση. Τι θα πρέπει να αλλάξει στο κόμμα;  Οι αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά από τον πρόεδρο; Από την κοινοβουλευτική ομάδα ή από το κόμμα. 

Στο κόμμα πρέπει να αλλάξουν πολλά και κυρίως πρέπει να απεγκλωβιστεί η παράταξή μας από το λαϊκισμό, τα συστήματα, τους μηχανισμούς και τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Για να γίνει η Νέα Δημοκρατία ξανά μεγάλη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει να αλλάξουμε συνολικά νοοτροπία και να επενδύσουμε στην ανανέωση του ίδιου του τρόπου λειτουργίας μας. Μέσα στην προεκλογική περίοδο κατέθεσα αναλυτικά τις προτάσεις μου για μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, ανοιχτή στο διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας. Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμες για το νέο Πρόεδρο και θα αποτελέσουν μια θετική βάση συζήτησης ειδικά στην πορεία μας προς το Συνέδριο του κόμματος μας.

μοιράσου το στο